Forskellen på D-mærket og UL International Demko D Mark

Få overblik over, hvad forskellen på D-mærket og UL’s D Mark er. De er nemlig vidt forskellige, selvom de styrker it-sikkerheden.

D-mærket er verdens første mærkningsordning for digital ansvarlighed og dermed den første af sin art, der forbinder it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse i ét mærke. Bag D-mærket står Industriens Fond i samarbejde med DI, Dansk Erhverv, SMVdanmark og Forbrugerrådet Tænk i slutningen af 2019. D-mærket støttes af Erhvervsstyrelsen og er en uafhængig privat organisation, som blev stiftet i slutningen af 2019.

D-mærket skal være med til at løfte it-sikkerheden og den ansvarlige dataanvendelse og gøre tillid til data til en konkurrencefordel forvirksomheder. D-mærket tydeliggør hvilke virksomheder, der udviser digital ansvarlighed og giver dermed både forretningsværdi til virksomhederne, tryghed til forbrugerne og skaber et stærkere digitalt Danmark. D-mærket henvender sig til alle typer virksomheder, der behandler data, herunder også persondata. Mærket tildeles de virksomheder, der lever op til D-mærkets krav om it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse. D-mærket tildeles på virksomhedsniveau og ikke produktniveau.


UL’s danske D Mark udstedes til kunder, som får deres elektriske produkter testet og certificeret i henhold til  de relevante, europæiske standarder, hvor de danske afvigelser er indeholdt. UL International Demko A/S, oprindeligt Danmarks Elektriske Material Kontrol og tidligere statsejet, var den første virksomhed, som skabte tillid til brugen af elektriske produkter i Danmark efter den blev grundlagt i 1928 med det formål at øge den offentlige sikkerhed.

Virksomheden blev privatiseret og solgt i 1996 til UL, der er global leder i sikkerhed, og som leverer testning, inspektion og certificering (TIC), uddannelse og rådgivning, løsninger til risikostyring og essentiel business insights  for at hjælpe kunder i over 100 lande med at opnå deres mål for sikkerhed og bæredygtighed.

Som en del af UL, opererer Demko under navnet UL International Demko A/S, og det respekterede D Mark gives til elektrisk udstyr på produktniveau. I dag er UL International Demko A/S’ hovedbeskæftigelse at teste og certificere elektriske produkter i henhold til de relevante, gældende standarder (EN, IEC, UL etc.). De testede og certificerede produkter, har ofte ud over UL’s D Mark andre europæiske mærker såsom GS-mærket og ENEC-mærket.

Skip to content